Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Σοβιετικός υπολογιστής νερού του 1936 !


 Το 1936 ο Βλαντιμίρ Lukyanov έχτισε έναν υπολογιστή νερού (εικ.1) που ήταν 0 πρώτος υπολογιστής του κόσμου για την επίλυση (μερική) διαφόρων εξισώσεων. Ο χειριστής έλυνε τις εξισώσεις  «παίζοντας» με μια σειρά διασυνδεδεμένων σωλήνων γεμάτους με νερό.
Αυτό το είδος του αναλογικού υπολογιστή που ονομάζεται Integrator νερού χτίστηκε στη Σοβιετική Ένωση ήδη από το 1928. Η στάθμη του νερού στα διάφορα επιμελητήρια αντιπροσώπευε αποθηκευμένους αριθμούς. Ο ρυθμός της ροής μεταξύ των σωλήνων εκπροσωπούνται σε  μαθηματικές πράξεις. Αυτοί οι υπολογιστές νερού χρησιμοποιήθηκαν στην ΕΣΣΔ για μεγάλης κλίμακας μοντελοποίηση  το 1980 μέχρι που  οι ψηφιακοί υπολογιστές έγιναν πιο εξελιγμένοι.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο ρωσικό περιοδικό Science  το 2000,  ο υπολογιστής Lukyanovαναφέρεται σαν ένα από τα μνημεία της επιστήμης και της τεχνολογίας και το άρθρο λέει ότι έφερε την Σοβιετική Ένωση στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης του αναλογικού υπολογιστή.
«Θα μπορούσατε να το σκεφτείτε  σαν ένα υδραυλικό υπολογιστή.» «Το νερό ρέει μέσα από μια σειρά σωλήνων, που μιμείται τη γραμμή παραγωγής από τσιμεντόλιθους.» «Αυτό σας επιτρέπει να δείτε (κυριολεκτικά) τι θα συμβεί αν αλλάξετε τον τύπο του τσιμέντου που χρησιμοποιείται ή ναν αυξηθεί τη χωρητικότητα του σκυροδέματος ή οτιδήποτε άλλο; Μόλις ανοίξει μια βαλβίδα  ή τραβήξετε ένα μοχλό και το μηχάνημα  δείχνει σε πραγματικό χρόνο, πώς το νερό ανεβαίνει και την πτώση των επιπέδων σε διάφορες δεξαμενές που αντιπροσωπεύουν ιδιότητες του υλικού, χρόνος σκλήρυνσης, θερμοκρασία, και ούτω καθεξής.» Οι  αλλαγές σε επίπεδα σχεδιάστηκαν σε γράφημα σε χαρτί (εικ 2)


Αυτοί οι υπολογιστές νερού χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία σε άλλους τομείς, όπως η γεωλογία, η  μεταλλουργία, η  θερμική φυσική και η μηχανική. Στη δεκαετία του 1970 αυτοί οι υπολογιστές  χρησιμοποιούνταν  ακόμη σε 115 περιπτώσεις  μεταποίησης, της έρευνας και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην ΕΣΣΔ.


Το 1980 ότι οι ψηφιακοι υπολογιστές  (εικ 3) ξεπέρασαν τους υπολογιστές νερού που έπαψαν να χρησιμοποιούνται ευρέως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου